Kamis, 22 Agustus 2013

[Idaman_Group] Wahab Training Center (WTC): Kursus2 Pemprosesan Makanan..

 

As Salam Semua,

Wahab Training Center diasaskan oleh Saudara Wahab setelah sekian lama menghadiri kursus2 anjuran berbagai institusi dan juga berpengalaman  memproses sendiri makanan sebelum beliau bertekad utk menurunkan ilmu  yg menjadi Fardu Kifayah kepada umat islam .

Beliau juga mempunyai pengalaman lebih 3 tahun di (KbioCorp, Kolej Komuniti, Persatuan Belia dll ) dalam memberikan latihan kepada semua yg berminat dalam bisness Pemprosesan Makanan.

Kursus ini menggabung kaedah teori dan praktikal dimana peserta sendiri diberi tunjuk ajar dari awal dan memproses makanan sampai siap sedia untuk dimakan/dijual.Berikut adalan senarai kursus yang WTC tawarkan dengan yuran yang amat berpatutan ( lebih murah  berbanding dgn ilmu yg ditawarkan dan juga tempat2 lain ).
 
Teknik pembuatan Roti dan pastry.
·         Pengenalan jenis-jenis tepung dan kegunaan untuk produk roti
·         Aneka roti
·         Gardenia bread
·         Swiss bread
·         Mexico bun
·         Pizza
·         Sandwich bread
·         Kimia dan sukatan yang betul untuk kegunaan produk-produk roti
 
Teknik Pembuatan produk soya.
·         Jenis-jenis kacang soya yang sesuai
·         Minuman soya no 1
·         Tau Foo fah
·         Tofu (taukua)
·         Cincau
·         Kimia dan sukatan yang betul untuk kegunaan produk-produk soya.
 
Teknik pembuatan mee kuning dan laksa
·         Pengenalan tepung utk kegunaan pembuatan Mee/Laksa
·         Mee Kuning
·         Mee Telur
·         Mee Sanggul
·         Laksa mentah
·         Laksa Kering
·         Bihun basah
·         Bihun kering
·         Keo Teow
·         Kimia dan sukatan yang betul
 
Teknik pembuatan roti canai
·         Teknik Ulian
·         Cara-cara menebar
·         Penghasilan doh yang lembut dan bertahan lama serta ranggup
·         Roti telur
·         Roti Sardin
·         Roti majerin
·         Murtabak
·         Kuah dalca/kari
·         Pengiraan kos dan keuntungan
 

 
Teknik pembuatan aneka sos
·         Pengenalan jenis-jenis tepung yang sesuai
·         Jenis-jenis kimia sukatan dan kegunaan
·         Sos cili
·         Sos tiram berbagai rasa
·         Otak udang
·         Mayonis
·         1000 island
·         Kicap air kelapa
 
Teknik pembuatan kuih talam/seri muka untuk komersial.
·         Pengenalan jenis-jenis tepung dan kegunaan
·         Teknik pemotongan
·         Teknik pembungkusan untuk komersial
·         Talam Jagung
·         Talam Sri kedah
·         Talam Tokyo
·         Talam Sekoteng
·         Talam Cendol
·         Talam Keladi
·         Talam Suji
·         Talam Permata
·         Talam ubi kayu
·         Serimuka Pandan
·         Serimuka delima
·         Serimuka pulut hitam
 
Teknik menghasikan mesin tanaman taugeh dan Tempe
·         Pengenalan motor, timer, tong dan piping
·         Jenis-jenis kacang yang sesuai
·         Jenis-jenis baja yang sesuai
·         Teknik penghasilan tempe
·         Jenis-jenis kacang soya yang sesuai untuk tempe
·         Pemeraman
·         Pembungkusan
·         Benih
·         Jenis-jenis penyakit yang menyerang tanaman taugeh dan tempe.
 
 
 
 
 
 
Teknik pembuatan jeruk buah-buahan
·         Pengenalan jenis-jenis gula yang betul
·         Kaedah menghilangkan getah
·         Kaedah pemeraman dan tempoh
·         Kaedah merangupkan jeruk
·         Kaedah memutihkan jeruk
·         Jeruk mempelam
·         Jeruk kedondong/amra
·         Jeruk betik
·         Jeruk Salak
·         Jeruk buah pala berkulit dan tanpa kulit
·         Jeruk kelubi
 
Teknik pengadunan rempah dan Pes
·         Pengenalan jenis-jenis rempah dan kegunaan
·         Garam masala
·         Rempah kurma
·         Rempah lauk briyani
·         Rempah Opor
·         Rempah kerutub
·         Rempah sup
·         Rempah tempura
·         Serbuk kari daging
·         Serbuk kari ikan
·         Pes asam pedas
·         Pes nasi briyani
·         Pes rawon
·         Pes Tomyam
 
 

Kursus untuk 2 hari.
 
Kursus tanaman cendawan kelabu
·         Pengenalan bahan-bahan
·         Pengenalan benih-benih yang sesuai
·         Penyediaan media dan adunan
·         Pengkukusan yang sesuai
·         Rumah cendawan
·         Tempoh matang
·         Penghasilan
·         Jualan
·         Kosting
 
 
Teknik pembuatan burger dan kebab
·         Penghasilan daging burger ayam/daging
·         Penghasilan roti burger
·         Penghasilan daging kebab
·         Penghasilan roti burger
·         Penghasilan roti kebab
·         Penghasilan sos cili
·         Penghasilan mayonis
·         Penghasilan sos campur
·         Penghasilan sos lada hitam.
 

Yuran : RM200
Penginapan disediakan utk peserta yg jauh dgn kos berasingan.
Minimum peserta: 2 orang, training dirumah
Utk peserta melebihi 10 orang akan dibuat dalam bilik seminar.

Jika berminat sila contact Saudara Wahab (Tel: 019-4700759 / Whatsapp: 019-4740759)
 




__._,_.___
Recent Activity:
.

__,_._,___

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Sila tinggal saran